Op zaterdag 16 september 2017 organiseert Stichting Loopgebeur'n Zuidhorn voor de 13e keer de Hummel ZUIDHORuN. De Hummel ZUIDHORuN is één van de wedstrijden van het populaire loopcircuit Noord-Nederland. In 2005 hebben we de loop voor het eerst kunnen organiseren. 

De wedstrijd van de Hummel ZUIDHORuN gaat over een afstand van 10 km (tweede ronden van 5 km).  De wedstrijd gaat over verschillende leeftijdscategorieën conform de indeling van loopcircuit Noord-Nederland. Tevens is er een  recreatieve loop over 5 of 10 km. De recreatieve loop is een goede training voor de 4 mijl van Groningen enkele weken later. Daarnaast wordt er een kind-ouderloop en een kinderloop georganiseerd. Vorig jaar namen ongeveer 350 lopers en 90 kinderen deel aan de loop. De start en finish van de Hummel ZUIDHORuN is in het centrum van Zuidhorn.

Zoals uit de naam van de loop al blijkt ondersteunt Hummel Tuintotaal het initiatief van Stichting Loopgebeur’n Zuidhorn. Daarnaast zijn het de gemeente Zuidhorn en een groot aantal anderesponsoren die het mogelijk maken om dit loopevenement te organiseren.